Tarife belirsizliği emtia piyasalarını dalgalandırdı

Trump’ın Açıklamaları Dünya Piyasalarını Etkiliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları, küresel piyasaları etkilemeye devam ediyor. Özellikle Çin ile yaşanan “tarife düellosu,” dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilimi artırarak ticaret savaşı ve ekonomik resesyon endişelerini derinleştiriyor.

Analistlere göre, ABD ekonomisinin bu belirsizlik döneminden kolayca kurtulması beklenmiyor. Tarife belirsizliği, ABD’de resesyon endişelerini artırırken doları diğer para birimlerine karşı zayıflattı.

Son gelişmelere göre, 2023 Temmuz’undan bu yana ilk kez 100 seviyesinin altına gerileyen dolar endeksi, 99,014 seviyesine kadar düşerek Nisan 2022’den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Aynı zamanda, ABD’de tarife adımlarının enflasyonu artıracağı endişeleri devam ederken, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mart ayında aylık bazda yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 2,4 artış kaydetti. Enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de martta aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 2,8 artarak beklentilerin altında kaldı.

Altın Yükselişte

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı ve doların zayıflaması, yatırımcıları güvenli liman olarak gördükleri altına yöneltti. Altının ons fiyatı cuma günü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3,245.43 dolara yükseldi. Gümüş fiyatları yaşadığı düşüşün ardından toparlanarak haftayı 32.30 dolardan tamamladı.

Platin ve paladyum fiyatları ise ticaret savaşı kaynaklı endişeler ve otomotiv sektöründe kaygılarla dalgalanmaya devam etti.

Baz Metallerde Dolar Etkisi

Baz metaller, ticaret gerilimiyle negatif bir başlangıç yapsa da Trump’ın yeni tarife hamlelerini askıya alma açıklaması, doların zayıflaması ve çinko hariç diğer metallerde pozitif bir seyri destekledi.

Bu hafta tezgah üstü piyasada bakır yüzde 4.1, nikel yüzde 3, kurşun yüzde 0.5 ve alüminyum yüzde 1 oranında artarken, çinko ise yüzde 0.2 azaldı.

Petrol Değer Kaybediyor

Petrol fiyatları, ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimi ve OPEC+’nın üretimi artırma planıyla küresel enerji talebindeki azalma endişeleriyle baskı altında kaldı. Brent petrolün varil fiyatı 58.22 dolara kadar gerileyerek Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Benzer şekilde, doğal gaz fiyatları da küresel enerji talebindeki düşüş beklentisiyle aşağı yönlü hareket etti.

Tarım Emtialarında Dalgalanma

Buğday fiyatları, Rusya’da yaşanan hava koşullarından kaynaklanan sorunlarla yükselirken, mısır fiyatları doların zayıflaması ve güçlü talep etkisiyle değer kazandı. Soya fasulyesi fiyatları da özel ihracat satışlarıyla desteklenirken, kahve ve kakao fiyatları yüksek vergiler nedeniyle değer kaybetti.

Çünkü fiyatları haftalık bazda kahve ve şekerde yüzde 5.4 azalırken, pamukta yüzde 5.8 arttı. Kakaonun ton başına fiyatı ise yüzde 1.5 düşüşle haftayı tamamladı.

Related Posts

Avustralya hükümetinden ücretsiz sağlık yardım hattı

Avustralya’nın İşçi Partisi hükümeti, 3 Mayıs’ta yapılacak genel seçimleri kazanması halinde, hayat pahalılığının temel sorun olacağı ülkenin evrensel sağlık sistemini ücretsiz tıbbi danışma hattı ve tele sağlık hizmetiyle güçlendirme sözü verdi.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Bakan Yumaklı: Hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hububat alanlarında ÇKS kayıtlarına göre; bir önceki yıla göre 2,7 milyon dekar artış ve tüm tarım alanlarında 4 milyon dekar artış tahmin ediyoruz. 3 yıllık açıkladığımız üretim planlaması sonunda ise hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz” dedi.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir