Merkez Bankası Başkanı: Bir saat içinde eski haline getiriyoruz

“`html

Türkiye’nin Ödeme Sistemlerindeki Dönüşüm ve Önemi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye’nin ödeme sistemlerinin uluslararası ölçekte dikkat çeken bir gelişim sürecinde olduğunu ifade etti. Karahan, “Ekosistemimiz, bankalar, Fintech firmaları, ödeme ve elektronik para kuruluşları ile altyapı sağlayıcılarını bir araya getiriyor.” şeklinde konuştu.

Karahan, Türkiye Bankalar Birliği tarafından düzenlenen “Ödeme Sistemleri Zirvesi”nde yaptığı konuşmasında, ödeme sistemlerinin finansal istikrar üzerindeki önemine vurgu yaptı.

Güvenilirliğin kritik bir unsur olduğunun altını çizen Karahan, “Bir kaç dakikalık bir aksama bile finansal kayıplara, kamu güveninin sarsılmasına ve ciddi durumlarda sistemik krizlere yol açabilir.” dedi.

Ödeme alanlarının geçmişte merkez bankalarının gözünde fazla önemsenmediğini hatırlatan Karahan, bu konunun yalnızca sorun yaşandığında gündeme geldiğini belirtti. “Ödeme sistemleri, insan vücudundaki dolaşım sistemi gibidir; genelde fark edilmez ama arıza yaşandığında tüm ekonomiyi etkileyebilir.” şeklinde değerlendirdi.

Karahan, “Gelişmelerle birlikte hızlı ödeme sistemleri, Fintech yenilikleri ve merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) gibi unsurlar, Türkiye’yi dönüşümün önde gelen örneklerinden biri haline getirdi.” dedi ve ekledi: “Ekosistemimiz, farklı paydaşların bir araya gelmesiyle inovasyonu ve rekabeti teşvik ederek sektörün verimli çalışmasını sağlıyor.”

Türkiye’de nihai kullanıcı deneyimlerinin değiştiğini belirten Karahan, bu değişimin e-ticaretin genişlemesi, temassız kartların yaygınlaşması, karekodlar, NFC’ler ve dijital cüzdanların artışıyla bağlantılı olduğunu ifade etti.

Gerçek Zamanlı İzlemenin Önemi

İnovasyonların getirdiği risklere de dikkat çeken Karahan, ödeme sistemlerinin dayanıklılığının ve sürekliliğinin önemine vurgu yaptı. “Bir pos cihazındaki hata ya da devre değişim sistemlerindeki aksamalar günlük işlemleri olumsuz etkileyebilir.” diyerek sistemlerin bozulduğunda oluşturacağı riskleri sıraladı.

Ülkeler ve şirketler için yaşanan bu tür örneklerin gelecek için ders çıkarıcı olduğunu belirten Karahan, “Sistemi yedeklemeli ve gerçek zamanlı olarak izlemeliyiz.” şeklinde konuştu.

Acil Durum Protokolleri Oluşturma

Gerekli dayanıklılığa ulaşmanın yollarını anlatan Karahan, dayanıklılığın üç temel unsur üzerine oturduğunu ifade etti: “Teknolojik altyapı, etkili yönetişim ve hızlı toparlanma mekanizmaları.”

Merkez Bankası’nın geçmişte yaşadığı sorunlara da değinen Karahan, “2011 yılında altyapımızda yaşanan sorunlar yüzünden 182 milyar TL tutarında işlemler askıda kalmıştı. Sorun, dış kaynak bağımlılığının zorluklarını ortaya koydu.” dedi.

Sistemlerin Hızlı Normalleşmesi

Karahan, ödeme sistemlerinin yalnızca finansal sistemler değil, aynı zamanda sistemik bir yapı olduğunu belirtti. “Kısa süreli aksaklıklar geniş etkiler yaratabilir.” dedi. Ayrıca, sıkı denetimlerin ve belirlenmiş standartların uygulanmasının altını çizdi.

Karahan, “Bizim iş sürekliliği planlarımız siber saldırılardan doğal felaketlere kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Alternatif iş akışları ve detaylı Bilgi Sistemleri devamlılık planlarımız mevcut.” bilgisini verdi.

İnsan kaynakları planlamaları ile kurumsal dayanıklılığı artırdıklarını ifade eden Karahan, “Aksaklık yaşandığında çoğu durumda bir saat içinde normale dönüşme kabiliyetimiz var.” dedi.

Karahan, düzenleyici kurumların da güncel iş sürekliliği ve siber güvenlik yönetim çerçevelerine sahip olması gerektiğine dikkat çekti. “Ödeme altyapımızı güçlendirmek ve güvenli bir gelecek inşa etmek için kamu ve özel sektör iş birliği devam etmelidir.” diyerek sözlerini tamamladı.

“`

Related Posts

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Spot piyasada elektrik fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 8,6 azalarak 2 milyar 107 milyon 279 bin 467 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 00.00 …

Trump, Powell’ı görevden alabileceği gerekçeyi açıkladı!

ABD Başkanı Trump ile Fed Başkanı Powell arasındaki faiz indirimi tartışması alevlendi. Trump, Powell’ı kongreyi yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle görevden alabileceğini belirtti.

Bitcoin’de 14 yıl sonra tarihi hareket: Milyarlarca dolarlık işlem yapıldı!

Bitcoin blok zincirinde uzun süredir hareketsiz kalan cüzdanlardan büyük transferler yapıldı. Uzmanlar bu hareketi “Bitcoin’de güç el değiştiriyor” yorumuyla değerlendiriyor. Kurumsal yatırımcı ilgisinin arttığı bir döneme işaret ediyor.

Konutta faizi ‘indirim’ bekliyor

Merkez Bankası’nın 24 Temmuz’da açıklanacak faiz kararı öncesi piyasalarda ‘indirim’ beklentisi var. Mevcutta bir miktar rahatlama görülen konut kredi faiz oranlarında da özel bankaların daha düşük oranlarla kendi kampanyalarını oluşturması bekleniyor.

Rus rublesi en çok değer kazanan para birimi

Rus rublesinin bu yılın ilk yarısında dolara karşı en çok değer kazanan para birimi olduğu ortaya çıktı.