Yeni Nesil Malzemeler Isıtıldığında Küçülüyor

Isıtıldığında Küçülen Yeni Nesil Malzemeler Keşfedildi

ABD’de bulunan Chicago Üniversitesi Moleküler Mühendislik Fakültesi ve San Diego California Üniversitesi’nden bilim insanları, termodinamiğin sıradışı yasalarına meydan okuyan yeni bir madde sınıfı ortaya koydular. Bu yeni keşfedilen metastabil maddeler, ısıtıldığında hacimce küçülürken yüksek basınç altında genişliyorlar.

Chicago Üniversitesi’nden Prof. Dr. Shirley Meng, “Normalde malzemeler ısıtıldığında genişler. Ancak bizim geliştirdiğimiz yapı, ısıtıldığında küçülüyor” dedi ve bu malzemelerin redoks kimyasıyla kontrol edilebileceğini belirtti. Bu durumun enerji teknolojileri alanında yeni olanaklar sunabileceğini vurguladı.

Araştırma ekibinden Dr. Minghao Zhang ise bu yeni malzeme sınıfının sıfır termal genleşme özelliğine sahip olabileceğini belirterek, “Farklı bina malzemelerinin ısıya bağlı hacim değişimleri problemlere yol açabilir. Ancak bu malzemeler sayesinde bu tür sorunları çözebiliriz” şeklinde konuştu.

Bilim insanları, yeni maddeyi daha detaylı inceleyerek enerji depolama sistemlerinden uzay teknolojilerine kadar birçok alanda kullanmayı hedefliyor. Bu yeni keşfin, endüstriyel uygulamalarda çığır açabileceği düşünülüyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

Related Posts

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Kene taşıyan hayvanlara dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde kene vakalarında artış yaşanıyor. Kene yapışması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle son bir ayda Sivas’ta biri bebek 4 kişi, Tokat’ta da bir bebek hayatını kaybetti.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.

Mamografide yapay zeka dönemi: Yüzde 90’a yakın başarıyla kansere erken teşhis

Mamografide yapay zeka dönemi: Yüzde 90’a yakın başarıyla kansere erken teşhis