Faiz artışı sonrası kredi kartı kullanımında rekor! Tüketici tercihlerini değiştiriyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Yönelik Operasyonlar Finansal Piyasalara Yansıdı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik 19 Mart’ta başlayan operasyonlar siyasi dalgalanmaları beraberinde getirirken, finansal piyasalarda da yankı uyandırdı. Merkez Bankası’nın faiz artırımlarıyla birlikte ihtiyaç kredisi faiz oranları aylık yüzde 6 seviyelerine yaklaşırken, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) faizleri sabit kaldı. Durum yurttaşların tercihlerinde değişikliğe neden olarak bireysel kredi kartı ve KMH kullanımında önemli bir artışa sebep oldu.

Kart Faizi Sınırlı İlgi Bulurken, İhtiyaç Kredisi Faizi Yükseliyor

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya çıkarmasıyla bankalarda ihtiyaç kredisi faiz oranları artış göstermeye başladı. Ancak, Kasım 2024’te yapılan düzenleme sayesinde kredi kartı ve KMH faiz oranlarında bir artış olmadı. Faiz oranlarına göre değişen bu durum tüketicilerin kredi kartlarına yönelmelerine sebep oldu.

Kart Harcamalarında Rekor Artış

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 11 Nisan haftasında bireysel kredi kartı bakiyesi ilk defa 2 trilyon lirayı aşarak rekor kırdı. Aynı haftada kredili mevduat hesabı bakiyesi de 522 milyar lirayı aşarak yarım trilyon sınırını aştı.

  • Kredi kartı bakiyesi 14 Mart’tan bu yana yüzde 5,12 arttı
  • KMH bakiyesi yüzde 5 yükseldi
  • İhtiyaç kredisi büyümesi yüzde 2,68 ile sınırlı kaldı

Bu yılbaşından itibaren:

  • Kredi kartı bakiyesi yüzde 11,7 arttı
  • KMH bakiyesi yüzde 19,75 oranında büyüdü

Merkez Bankası verileri, kredi kartı kullanımındaki büyümenin hız kazandığını gösteriyor. Bireysel kredi kartlarındaki 13 haftalık yıllıklandırılmış büyüme oranı 14 Mart haftasında yüzde 37,27 iken, 11 Nisan haftasında yüzde 43,01’e yükseldi. Aynı dönemde toplam kredi kartı büyümesi yüzde 26,69’dan yüzde 35,16’ya yükseldi.

Bankalar Faizleri Artırırken, Kredi Kartları Popülerleşti

Ekonomim’in izlediği bir özel bankanın verilerine göre, 19 Mart’tan itibaren ihtiyaç kredi faiz oranları sürekli arttı. Aylık faiz oranları 17 Mart’ta yüzde 4,69 iken, 24 Mart’ta yüzde 5,19’a, 14 Nisan’da yüzde 5,29’a, 21 Nisan’da ise yüzde 5,44’e yükseldi. Şu an ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 4,6 ile yüzde 6,3 arasında değişmektedir.

Related Posts

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Bakan Yumaklı: Hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hububat alanlarında ÇKS kayıtlarına göre; bir önceki yıla göre 2,7 milyon dekar artış ve tüm tarım alanlarında 4 milyon dekar artış tahmin ediyoruz. 3 yıllık açıkladığımız üretim planlaması sonunda ise hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz” dedi.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Kurban Bayramı öncesi denetim: Hayvan nakillerine yeni kurallar geldi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi hayvan ve hayvansal ürünlerin nakil süreçlerini daha etkin izlemek için yönetmelikte değişikliğe gitti. Artık veteriner kontrolü zorunlu, rapor süresi ise 5 günden 3 güne indirildi.

Palandöken’den “kentsel dönüşümde esnaf unutulmasın” açıklaması

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kentsel dönüşüm çalışmalarında esnafın unutulmaması gerektiğini belirtti.

Altın yatırımcılarını şaşırtan gelişme: 26 Nisan’da fiyatlar geri çekildi

ABD’den gelen piyasa dostu açıklamalar, altın fiyatlarını baskıladı. 26 Nisan Cumartesi günü gram, çeyrek ve tam altın fiyatlarında dikkat çekici düşüşler yaşandı. Yatırımcılar, altındaki bu dalgalanmanın yeni haftaya nasıl yansıyacağını merakla bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir