ABD ve Ukrayna Arasında Kritik Anlaşma: Madenler Karşılığı Ortaklık

ABD ve Ukrayna Arasında Ekonomik Ortaklık Anlaşması İmzalandı

ABD Hazine Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada ABD ile Ukrayna arasında “ekonomik ortaklık” anlaşması imzalandığını duyurdu. Anlaşma, bugüne kadar verilen askeri ve finansal desteği karşılığında ABD’ye Ukrayna’nın doğal kaynaklarına erişim imkanı sağlayacak.

Açıklamaya göre, bugün imzalanan anlaşma ile “ABD-Ukrayna Yeniden Yapılandırma Yatırım Fonu” kurulacak ve ortaklık daha da ilerletilecek.

Rusya’nın geniş çaplı işgali sonrasında ABD’nin Ukrayna’nın savunmasına sağladığı önemli maddi ve mali desteğe vurgu yapılırken, “Bu ekonomik ortaklık iki ülkeyi, ortak varlıklarımızın, yeteneklerimizin ve kabiliyetlerimizin Ukrayna’nın ekonomik toparlanmasını hızlandırmasını sağlamak üzere birlikte çalışmak ve yatırım yapmak üzere konumlandırmaktadır” denildi.

Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD Başkanı Donald Trump’ın liderliğinde Hazine Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu’nun (DFC), program yönetimini tamamlayarak Ukrayna ile bu önemli ortaklığı ilerletmeye devam edeceğini belirtti.

Trump yönetiminin uzun vadede özgür, egemen ve müreffeh bir Ukrayna’yı merkeze alan bir barış süreci için çalışmalarına değinen Bessent, “Bu anlaşma Rusya’ya, Trump yönetiminin uzun vadede özgür, egemen ve müreffeh bir Ukrayna’yı merkeze alan bir barış sürecine bağlı olduğunu açıkça göstermektedir” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Bessent, Rusya’nın savaşını finanse eden ya da buna tedarik sağlayan hiçbir devlet ya da kişinin Ukrayna’nın yeniden inşasından faydalanmasına izin verilmeyeceğini vurguladı.

Anlaşmanın, bugüne kadar verilen askeri ve finansal desteği karşılığında ABD’ye Ukrayna’nın doğal kaynaklarına erişim imkanı sağlayacağı belirtildi.

Hazine Bakanı Bessent, dünkü açıklamasında iki ülke arasındaki anlaşmanın gün içinde imzalanmasını beklediğini ifade etmişti.

Related Posts

Trump’tan “potansiyel ticaret anlaşması” mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, Japonya, Güney Kore ve Hindistan ile “potansiyel” ticaret anlaşmaları olduğunu söyledi.

Türkiye’de İşçiler 1 Mayıs’a hangi sorunlarla giriyor?

Türkiye 1 Mayıs’a derinleşen yoksulluk, ağırlaşan çalışma koşulları ve hak arayışlarıyla giriyor. Emekçiler geçim kriziyle boğuşurken, sendikal haklar ve demokratik talepler de baskı altında.

ABD’de mal ticareti açığı martta rekor seviyeye ulaştı

ABD’de mal ticareti açığı, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9,6 artarak 162 milyar dolara yükselirken, tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Bulgaristan’da euroya geçiş öncesi konut fiyatları hızla artıyor

Euroya geçiş süreci ve düşük faiz oranları, Bulgaristan’da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep oldu.

Avustralya hükümetinden ücretsiz sağlık yardım hattı

Avustralya’nın İşçi Partisi hükümeti, 3 Mayıs’ta yapılacak genel seçimleri kazanması halinde, hayat pahalılığının temel sorun olacağı ülkenin evrensel sağlık sistemini ücretsiz tıbbi danışma hattı ve tele sağlık hizmetiyle güçlendirme sözü verdi.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir