Çalışmadan emekli olmak mümkün: 7 yıl kuralına dikkat!

İşteğe Bağlı Sigorta ile Emeklilik: Detaylar ve Önemli Bilgiler

Sigortalı bir işte çalışmayan ya da eksik prim günü bulunan bireyler, isteğe bağlı sigorta sistemi sayesinde emeklilik hakkı elde edebiliyor. Özellikle ev kadınları için büyük avantajlar sunan bu sistem, çalışma hayatı dışında kalan bireylerin de sosyal güvenceye kavuşmasını sağlıyor. Ancak bu sistemi kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır.

Habertürk’te yer alan Ahmet Kıvanç’ın köşe yazısında ele aldığı isteğe bağlı sigorta sistemi, avantajları ve detaylarıyla merak konusu oldu. İşçi, memur ya da kendi adına bağımsız çalışanlar, emeklilik için belirli şartları yerine getirmek zorunda olan zorunlu sigortalılar olarak kabul edilmektedir. Ancak sigortalı bir işte çalışmayanlar ya da eksik prim günü olanlar da isteğe bağlı sigorta ile emeklilik hakkı kazanabilmektedir.

İsteğe Bağlı Sigorta Primleri Nasıl Hesaplanıyor?

İsteğe bağlı sigorta primleri, sigortalının belirlediği kazanç üzerinden asgari ücretin 7,5 katına kadar olan bir aralıkta ödenmektedir. 2025 yılı itibarıyla en düşük prim tutarı aylık 8.321,76 TL olarak belirlenmiştir. Genellikle primler, asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır.

Bin 260 Gün Kuralına Dikkat!

Öncesinde isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler 2008 yılından önce SSK statüsünde değerlendirilmekteydi. Fakat bu tarihten itibaren yapılan ödemeler, BAĞ-KUR statüsünde sayılmaktadır. Bu durum, daha fazla prim ödemesi gerektirebilir ve emeklilik yaşını geciktirebilir. Bu sebeple, SSK’dan emekli olmak isteyenlerin son 7 yılda 1260 gün kuralına dikkat etmeleri önemlidir.

Ahmet Kıvanç’ın yazısında verdiği örnekte, ilk sigorta girişi 8 Eylül 1999 olan bir kişi, SSK statüsünde 3600 gün ile emekli olabilir. Ancak kişinin 1260 günden fazla isteğe bağlı sigorta primi ödemesi, BAĞ-KUR statüsünden emekli olmasına sebep olabilir ve bu durum emeklilik sürecini uzatabilir.

Ev hizmetlerinde çalışanlar ve part-time çalışanlar da isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek 4/a kapsamında emeklilik hakkı kazanabilmektedir. Bu bireyler, primlerini takip eden ayın 20’sine kadar ödeyebilirler. Ancak yurt dışında yaşayanlar, bu sistemi kullanamamaktadır; Türkiye’de ikamet etmek gerekmektedir.

Aranan Şartlar:

  • Zorunlu sigortalı olmamak,
  • Ayda 30 günden az çalışmak ya da tam zamanlı çalışmamak,
  • Kendi sigortalılığı nedeniyle emekli aylığı almamak,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunmak.

İsteğe bağlı sigorta, sigortalı çalışması bulunmayan ya da eksik prim günü olanlar için büyük bir fırsat sunmaktadır. Ancak sistemin detayları ve statü farkları, emeklilik planlamasında oldukça etkilidir. Özellikle son 7 yıl içinde hangi statüde prim ödendiği, kişinin hangi sistemden emekli olacağını belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Bu sebeple başvuru yapmadan önce uzman görüşü alınması ve doğru planlama yapılması gerekmektedir.

Related Posts

Bulgaristan’da euroya geçiş öncesi konut fiyatları hızla artıyor

Euroya geçiş süreci ve düşük faiz oranları, Bulgaristan’da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep oldu.

Avustralya hükümetinden ücretsiz sağlık yardım hattı

Avustralya’nın İşçi Partisi hükümeti, 3 Mayıs’ta yapılacak genel seçimleri kazanması halinde, hayat pahalılığının temel sorun olacağı ülkenin evrensel sağlık sistemini ücretsiz tıbbi danışma hattı ve tele sağlık hizmetiyle güçlendirme sözü verdi.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Bakan Yumaklı: Hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hububat alanlarında ÇKS kayıtlarına göre; bir önceki yıla göre 2,7 milyon dekar artış ve tüm tarım alanlarında 4 milyon dekar artış tahmin ediyoruz. 3 yıllık açıkladığımız üretim planlaması sonunda ise hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir