CHP’li Gürer: Kuraklık yetmedi, çiftçiyi don da vurdu

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Çiftçilerini Ziyaret Etti

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Hüsniye, Ovacık ve Eminlik köylerinde çiftçileri ziyaret etti. Gürer’in görüşmelerinde, sulama suyu sıkıntısı, artan girdi maliyetleri ve yetersiz destekler çiftçilerin öne çıkan sorunları arasında yer aldı.

“Don Üreticiyi Mağdur Etti”

Gürer, “Şiddetli dondan önce ekim yapan lahana üreticisi mağdur oldu. Don sonrası ekim yapanlar ise daha şanslı. Dondan etkilenen üreticiye fide desteği verilmeli” şeklinde konuştu.

TARSİM sigortası olmayan üreticilere destek verilmeyeceği yönündeki iddialara da değinen Gürer, “Eğer bu doğruysa, çiftçi bu karar karşısında çaresiz kalır” ifadelerini kullandı.

Bakanlığa Çağrı: Acil Destek Gerekiyor

Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslenerek, don nedeniyle zarar gören üreticilere acil tohum, fide ve gübre desteği sağlanmasını talep etti. “İkinci dikim, çiftçinin maliyetini ikiye katlıyor. Hasar tespiti yapılarak hemen destek sağlanmalı” dedi.

“Kuraklık Son 65 Yılın En Kötüsü”

Gürer, Türkiye’nin son yıllarda en kurak dönemini yaşadığını vurgulayarak, “2025 su yılı yağışları, normallerin %33, geçen yılın ise %38 altında. Yeraltı suları daha da derine indi” şeklinde bilgi verdi.

Niğde’de Su Krizi Derinleşiyor

Patates, lahana, domates ve pancar gibi suya bağımlı ürünlerin yetiştirildiği Niğde’de, çiftçiler su sıkıntısına dikkat çekti. “Eskiden 5-10 metrede çıkan su, şimdi 150 metreden bile zor alınıyor. Dört kuyuyu birleştirip tek tarlayı suluyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Elektrik Gideri, Geliri Aşıyor”

Çiftçiler, artan elektrik fiyatlarının gelirlerini aştığını belirtti. “Geçen yıl salatalık ektik, işçilik ve masraf fazlaydı. Zarar ettik ama üretmek zorundayız” şeklinde konuştular.

Gürer, özellikle meyve bahçelerinde büyük kayıplar yaşandığını belirtti. “Nisan sonu ve mayıs başında ekim yapılan tarlalar kısmen kurtarıldı” dedi.

“Çiftçi Üretmek İstiyor Ama Destek Yetersiz”

Gürer, üreticinin üretimden vazgeçmek istemediğini belirterek, “Çiftçimiz üretime devam etmek istiyor ama destek yetersiz. Özellikle erken ekim yapanlar için acil müdahale şart” şeklinde konuştu.

Related Posts

Bulgaristan’da euroya geçiş öncesi konut fiyatları hızla artıyor

Euroya geçiş süreci ve düşük faiz oranları, Bulgaristan’da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep oldu.

Avustralya hükümetinden ücretsiz sağlık yardım hattı

Avustralya’nın İşçi Partisi hükümeti, 3 Mayıs’ta yapılacak genel seçimleri kazanması halinde, hayat pahalılığının temel sorun olacağı ülkenin evrensel sağlık sistemini ücretsiz tıbbi danışma hattı ve tele sağlık hizmetiyle güçlendirme sözü verdi.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Bakan Yumaklı: Hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hububat alanlarında ÇKS kayıtlarına göre; bir önceki yıla göre 2,7 milyon dekar artış ve tüm tarım alanlarında 4 milyon dekar artış tahmin ediyoruz. 3 yıllık açıkladığımız üretim planlaması sonunda ise hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir