Kene taşıyan hayvanlara dikkat

Sivas, Amasya, Tokat, Erzincan, Giresun ve Yozgat bölgelerinde artan KKKA vakaları yetkilileri endişelendirdi. Uzmanlar, kenelerin hem yabani hem de evcil hayvanlar aracılığıyla insanların yaşam alanlarına yayıldığı konusunda uyarıda bulundu. Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, kenelerin çiftlik hayvanlarının yanı sıra kedi ve köpek gibi evcil hayvanlardan da insanlara bulaştığını belirtti. “Çiftlik hayvanları düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirilirken, barınaklardaki hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kontrol altında tutulmaktadır. Ancak sokaklarda dolaşan başıboş köpekler kontrolsüz bir şekilde insanlara tehlike oluşturabilir” dedi.

BAŞIBOŞ KÖPEKLER KENELERİ YAYABİLİR

Başıboş hayvanların vücutlarındaki kenelerin ve diğer parazitlerin yerleşim yerlerine kadar ulaştığını belirten Sabuncuoğlu, “Başıboş köpekler, adeta bir mobil kene dağıtıcısı gibi davranarak keneleri insanların gittiği her yere taşıyabilir. Bu hayvanlar, birçok hastalığın taşıyıcısı olan keneler, bitler, pireler ve uyuz gibi parazitlerin yaşam alanıdır. Düzenli olarak dış parazit tedavisi yapılmayan hayvanlara, kulübelerine ve yattıkları yerlere yaklaşmaktan kaçının ve çocuklarınızı uzak tutun” tavsiyesinde bulundu.

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Türk kahvesi içen herkes bu hataya düşüyor!

Türk kahvesi, sadece bir içecek değil; sohbetlerin, misafirperverliğin ve geleneklerin ta kendisi. Ancak uzmanlar, pek çok kişinin bu keyifli alışkanlık sırasında farkında olmadan büyük bir hataya düştüğünü belirtiyor. Üstelik bu hata, uzun vadede sağlığınızı olumsuz etkileyebilir!

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.