Makine İhracatçıları Birliği’nden Yüzde 6 Azalış Açıklaması
Makine İhracatçıları Birliği’nden gelen son açıklamaya göre, makinecilerin miktar bazında ihracatı yüzde 6 azalırken, birim fiyatlarında yüzde 5,6’lık bir artış gözlemlendi.
İhracat Verileri
Yıllıklandırılmış verilere göre, makine ihracatı yüzde 0,6 artarak 28,3 milyar dolara ulaştı. Almanya’ya 1 milyar dolarlık makine ihraç edilirken, ABD pazarında yüzde 0,7’lik sınırlı artışla 550 milyon dolara ulaşıldı. Üçüncü sıradaki İtalya’ya yapılan ihracat ise yüzde 14,5 artarak 400 milyon dolara yaklaştı. Nisanda en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında sadece Rusya ve Irak’ta daralma yaşanırken, diğer 8 ülkede yüzde 16,8 ila yüzde 59,2 arasında artış görüldü.
- İçten Yanmalı Motor ve Aksamları İhracatı: Yüzde 3,3 artışla 815 milyon dolara yükseldi.
- İnşaat ve Madencilik Makineleri İhracatı: Yüzde 22,3 düşüş gösterdi.
- Diğer Alanlarda: Tekstil-konfeksiyon makinelerinde yüzde 15’in üzerinde, türbin, turbojet, hidrolik sistemler, gıda ve kağıt-matbaacılık makinelerinde ise yaklaşık yüzde 10’luk bir artış kaydedildi.
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu’nun Değerlendirmesi
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, 2025 yılının ilk 4 ayında Türkiye’nin toplam makine ihracatının 8,9 milyar doları bulduğunu açıkladı. Karavelioğlu, küresel ekonomideki belirsizliklere rağmen ABD-Çin ticaret görüşmelerinin olumlu bir yönde ilerlemesinin, olası belirsizlikleri azaltabileceğine değindi.
“Stratejik sektörlerdeki tedarik konusundaki Çin bağımlılığı, Batı’nın daha temkinli bir tutum almasına neden olabilir”
Ayrıca Karavelioğlu, Avrupa Birliği’nin ticaret politikalarındaki değişikliklere dikkat çekerek, küresel ekonomideki belirsizliklerin devam edeceğini ve Türkiye’nin bu süreçte pozisyonunu güçlendirmesinin beklenebileceğini belirtti.