Merzifon’daki “Motorhane” Ortaklaşa desteğiyle bir kültür odağına dönüşüyor

“`html

T24 Kültür Sanat

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Avrupa Birliği’nin katkılarıyla hayata geçirdiği Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı kapsamında “Motorhane Kültür Ağı” projesi ile Merzifon, yeni bir kültürel merkez olma yolunda ilerliyor. Eski elektrik santralinin açık bir kültür merkezi olarak dönüşümü, 22, 23 ve 24 Mayıs 2025 tarihlerinde gerçekleştirilen kutlama etkinlikleriyle resmen başlamış oldu.

Açılış etkinlikleri “Yarınları Beslemek: Sinop’tan Merzifon’a Kültürel Birikim ve Ortak Hayal Gücü” başlığı altında düzenlendi. Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz ve Merzifon Kaymakamı Ahmet Karaaslan’ın katıldığı programda, üç gün süresince yapılan etkinliklerin moderatörlüğünü İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece üstlendi. Forumda “Kültür ile Gelişmek: Merzifon’un Kültür Politikaları Ekseninde Geleceği” başlıklı oturum gerçekleştirildi. Programın ikinci gününde kültür yöneticisi Melih Görgün ve Sinop Üniversitesi’nden Alpay Tırıl moderatörlüğünde “Eve Dönüş Hikâyeleri” ile Sinop Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Cenk Demir’in moderatörlüğünde “Kent ve Bellek” başlıklı oturumlar düzenlendi. Etkinlikler, programın son gününde konserler, film gösterimleri ve sergi açılışlarıyla sona erdi.

Proje, 1930’larda enerji üretimi amacıyla kurulan ve uzun yıllar kullanılmayan Motorhane’nin, Merzifon ve Orta Karadeniz için bir kültürel gelişim merkezi olmasını hedefliyor. Merzifonlu sanatçılardan, sivil toplum kuruluşlarından ve akademisyenlerden oluşan “Motorhane Kültür Ağı”, bu mekânın dönüşüm sürecini yerel yönetimlerle iş birliği içinde yürütecek.

Motorhane Kültür Ağı nedir?

Motorhane Kültür Ağı projesi, Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından, Merzifon Belediyesi, Urban.koop Kent Çalışmaları Kooperatifi ve ÇEKÜL Vakfı iş birliğiyle hayata geçiriliyor. Merzifon’daki Motorhane’nin kültürel odaklı gelişimi destekleyen bir merkez olarak yeniden yapılandırılması amaçlanıyor. Bu proje, kültürel etkileşimi artırarak yerel yönetimlerin iş birliğiyle sürdürülebilir bir alan oluşturmayı hedefliyor. Mekanda düzenlenecek kültürel programlar, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum paydaşlarının katılımıyla oluşturulacak katılımcı bir modelle hayata geçirilecektir.

Bu projede topluluk oluşturma hedefi doğrultusunda, Merzifonlu kültürel aktörler ana çekirdek grubu oluşturuyor. Sanatçılar, akademisyenler, gençler, sivil toplum çalışanları ve yerel iş insanları, Motorhane Kültür Ağı’nın planlamasını da birlikte yapıyor.

Motorhane Kültür Ağı, Ortaklaşa’dan aldığı destekle kapasite geliştirme programları yürütmektedir. Türkiye’den farklı kültür yönetimi deneyimlerinin karşılaştırıldığı toplantılar düzenlenerek, Motorhane için yol haritası belirlenmektedir. Projede, kaynak geliştirme, yönetişim, sivil toplum iş birlikleri ve kültürel planlama konularında ele alınarak Motorhane’nin temel ilkeleri ve politika çerçevesi hazırlanmıştır.

Motorhane açılış etkinliklerinde neler oldu?

Motorhane Kültür Ağı projesi kapsamında 22-23-24 Mayıs 2025 tarihlerinde yapılan açılış etkinliklerine proje paydaşları, sanatçılar ve Merzifon halkı katıldı.

Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz ve Merzifon Kaymakamı Ahmet Karaaslan, açılış konuşmalarında Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın, kültür-sanat alanındaki sivil toplum kuruluşları ve belediyeler arasındaki iş birliklerinin olumlu etkilerini vurguladılar.

Kargı, Motorhane’nin dönüşümü tamamlandığında Türkiye’de öne çıkan bir kültürel merkez olacağına dikkat çekerek, “Bu dönüşümü; Merzifon Belediyesi, sivil toplum, akademi ve halk iş birliğiyle gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı. Gürbüz de “Motorhane’nin ev sahipliği yapacağı sanatsal etkinliklerin önemi, kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarma çabamızda belirleyici olacak.” dedi.

Karaaslan, “Motorhane’de başlayacak süreç, Merzifon’un tarih ve kültür noktasında güçlenmesine katkı sağlayacak.” vurgusu yaptı. Özlem Ece, “Kültür, yerel kalkınmanın yanı sıra toplumsal iyileşmelerin bir aracı konumundadır. Motorhane gibi yapılar, yalnızca kültürel etkinliklerle değil, toplulukların güçlenmesine de hizmet edecek.” şeklinde konuştu.

Programın ilk gününde Motorhane Kültür Ağı Proje Koordinatörü Alp Arısoy tarafından yapılan sunum sonrası, “Kültür ile Gelişmek: Merzifon’un Kültür Politikaları Ekseninde Geleceği” forumu gerçekleşti. Forumda, Anadolu şehirlerinde kültürel gelişim yaklaşımları ele alındı ve Seyfi Alkan’ın müzik performansı ile ilk gün sona erdi.

Açılış günlerinin sonuncusunda, yönetmen Ercan Kesal’ın çevrimiçi katılımıyla “Nasipse Adayız” filmi izleyici ile buluştu. Etkinlikler, Motorhane’nin yenilikçi dönüşüm süreciyle paralel olarak Sinan Güngören’in tasarladığı; Egemen Umut Şen, Mehmet Dede, Elif Kılıç, Sinan Güngören ve Yeşim Uzunöz’ün eserlerinin sergilendiği “Şimdiki Zaman” sergisinin açılışıyla sona erdi.

Motorhane’de neler olacak?

Motorhane, 2025 yaz aylarında birçok etkinliğe ev sahipliği yapmayı planlıyor. Motorhane Kültür Ağı projesi kapsamında iki festival düzenlenmesi hedefleniyor. “Forum”, “Bahçe”, “Dönüşüm” ve “Akustik” gibi başlıklar altında açık hava sineması gösterimleri, konserler, atölye çalışmaları ve pazar yeri etkinlikleri yapılacak. Ayrıca, Amasya Üniversitesi ile iş birliği protokolü imzalanarak burada uygulamalı dersler düzenlenecek.

Motorhane’nin kültür merkezine dönüşüm süreci nasıl gelişiyor?

1931’den itibaren Merzifon Belediye Elektrik Santrali, sadece elektrik üretmekle kalmayıp sinema salonları ve matbaanın açılmasıyla kültürel gelişimi de destekledi. Motorhane’nin endüstriyel misyonunu kültür üretimine dönüştürmek amacıyla, 2014 yılında Merzifon Kültür Odaklı Gelişim Stratejisi çerçevesinde kültür merkezi olarak yeniden yapılandırılması planlandı. Bu girişim, Merzifon Belediyesi’nin vizyon projelerinden biri olarak önemli bir adım olmuştur.

Motorhane Kültür Merkezi Projesi, 2016 yılında Merzifon Belediyesi ve ÇEKÜL Vakfı iş birliğiyle başlatılmış olup, yerel topluluğu koruma ve bölgesel çekim merkezi oluşturma amacı taşımaktadır. Sinop’ta elde edilen tecrübelerin Merzifon’a aktarılması için çaba gösterilmektedir; bu sayede, Orta Karadeniz’de yerel yönetimler ile sivil toplum arasında iş birliklerinin güçlenmesi hedeflenmektedir.

Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı

Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı, İKSV tarafından Avrupa Birliği desteği ile hayata geçirilmekte olup, Marmara Belediyeler Birliği ve EUNIC iş birliğiyle gerçekleştirilmektedir. Amaç, Türkiye genelinde kültür-sanat alanındaki iş birliklerini güçlendirmek; kültür profesyonellerinin gelişimini desteklemek ve katılımcı yerel kültür politikalarının oluşumuna katkıda bulunmaktır.

Bu üç yıl süren proje kapsamında kültür-sanat odaklı STK’lara ve yerel yönetimlere toplam 1,3 milyon avro hibe desteği sağlanmaktadır. Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı; Öğrenme, Diyalog ve Hibe olmak üzere üç ana alt programdan oluşmaktadır.

“`

Related Posts

Ahmed Faruk Karslı kimdir, kaç yaşında, nereli? Papara Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Faruk Karslı’nın hayatı ve biyografisi!

Papara Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Faruk Karslı kimdir? sorusu soruşturma ile beraber gündeme geldi. Papara Elektronik Para AŞ’nin “yasa dışı bahis” suçunun işlenmesini kolaylaştırdığı iddiasıyla aralarında şirketin sahibi Ahmed Faruk Karslı’nın da bulunduğu 14 şüpheli gözaltına alındı. Bu gelişmenin ardından Ahmed Faruk Karslı biyografisi ve hayatı günün öne çıkan konularından oldu. 2015 yılında Papara Elektronik Para A.Ş.’yi (Papara) kuran Karslı, Hukuk Fakültesi’nden mezun. Peki, Ahmet Faruk Karslı kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Papara Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Faruk Karslı’nın hayatı ve biyografisi hakkında bilgiler.

SON DEPREMLER 27 MAYIS KANDİLLİ VE AFAD – CANLI || Hatay’da gece yarısı korkutan deprem! Az önce deprem mi oldu? Son deprem ne zaman, nerede, kaç büyüklüğünde oldu?

Son depremler 27 Mayıs listesi en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. AFAD’dan alınan bilgiye göre dün akşam saat 20.13’te Bingöl’de 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Öte yandan saat 02.48’de Hatay Samandağ’da 3.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan deprem sonrasında ise gözler “Son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?” sorusunun cevabına çevrildi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…

Yarın (25 Mayıs Pazar) yağmur var mı, yağmur yağacak mı? 25 Mayıs İstanbul hava durumu raporları!

İstanbul 25 Mayıs Pazar günü hava durumu merak konusu oldu. Hafta sonu planlarını şekillendirecek en güncel hava durumu tahminleri, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlandı. 25 Mayıs yağmur yağacak mı? sorusu da bu nedenle araştırılıyor. Gelen yağmur uyarıları üzerine yağmurun ne zaman başlayacağı merak ediliyor. Peki, Yarın (25 Mayıs Pazar) yağmur var mı, yağmur yağacak mı? İşte 25 mayıs İstanbul hava durumu raporları!

2025-YÖKDİL/2 başvuruları ne zaman? 2025-YÖKDİL/2 ne zaman yapılacak?

2025 YÖKDİL/2 başvuru ve sınav tarihleri, ÖSYM tarafından yıl başında yayımlanan sınav takvimiyle duyuruldu. Peki, 2025-YÖKDİL/2 başvuruları ne zaman? 2025-YÖKDİL/2 ne zaman yapılacak?

İller arası yer değiştirme başvuruları 28 Mayıs’ta başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığınca, kadrolu öğretmenlerin iller arası isteğe bağlı yer değiştirme başvuruları 28 Mayıs-2 Haziran 2025 tarihleri arasında alınacak. Atamalar ise 3 Haziran’da gerçekleşecek.

Kapılar yeniden açılıyor: Labraunda Antik Kenti’nde restorasyon başladı

Kapılar yeniden açılıyor: Labraunda Antik Kenti’nde restorasyon başladı