Pirinçte arsenik seviyesi arttı: Milyonlarca insan kanser riskiyle karşı karşıya

İklim Değişikliği Pirinçteki Arsenik Seviyesini Artırıyor

Lancet Planetary Health dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, iklim değişikliği nedeniyle pirinçteki arsenik seviyesi artıyor. Bu durum, özellikle Asya ülkelerinde 2050 yılına kadar milyonlarca insanın kanser riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

ABD’deki Columbia Üniversitesi’nden bilim insanları, sıcaklıkların 2 derecenin üzerine çıkması ve atmosferdeki karbondioksit seviyelerinin artmasının, arsenik gibi zararlı maddelerin pirinç tanelerine daha kolay geçmesini sağladığını belirtiyor.

Pişirilirken de Arsenik Çekebiliyor

Araştırmaya göre, pirinç yetiştirilen toprakların ve sulamada kullanılan suyun arsenikle kirlenmiş olması durumunda, pirinçteki inorganik arsenik seviyesinin tehlikeli ölçüde arttığını ortaya koyuyor. Ayrıca pirinç, pişirilirken kullanılan sudan da arsenik çekebiliyor.

Arsenik maruziyeti, akciğer, mesane ve cilt kanseri gibi birçok kanser türünün yanı sıra, kalp hastalıkları, diyabet, gebelik sorunları, nörogelişimsel bozukluklar ve bağışıklık sistemi problemleriyle de ilişkilendiriliyor.

Çalışmanın başyazarı Columbia Üniversitesi’nden Doç. Dr. Lewis Ziska, “Sonuçlarımız, pirinçteki arsenik artışının yalnızca kanser değil, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi diğer sağlık sorunlarını da ciddi ölçüde artırabileceğini gösteriyor” dedi.

7 Asya Ülkesi İncelendi

Araştırmacılar, 10 yıl boyunca sahada yapılan deneylerde 28 farklı pirinç türünü inceledi. Elde edilen verilerle, Bangladeş, Çin, Hindistan, Endonezya, Myanmar, Filipinler ve Vietnam gibi Asya ülkelerinde yaşayan milyonlarca insanın maruz kalacağı arsenik miktarı ve sağlık riskleri modellendi.

2050 yılına gelindiğinde sadece Çin’de, pirinçteki arsenik nedeniyle 13,4 milyon kanser vakası yaşanabileceği öngörülüyor. Tüm bölgede ise on milyonlarca yeni kanser vakasının ortaya çıkması bekleniyor.

Ne Yapılabilir?

Araştırmacılar, arsenik maruziyetini azaltmak için şu önlemleri öneriyor:

  • Arsenik emilimini azaltan pirinç türlerinin geliştirilmesi,

  • Pirinç tarlalarında toprak ve su yönetiminin iyileştirilmesi,

  • Kamu sağlığı bilgilendirme kampanyalarıyla halkın bilinçlendirilmesi.

Related Posts

“Valinin yeğeniyim” diyen çakarlı araç sürücüsüne gözaltı

İstanbul Sarıyer’de çakarlı aracı nedeniyle kendisine tepki gösteren sürücüye, “Valinin yeğeniyim” iddiasında bulunan sürücü yakalandı.

Çin’de restoranda yangın: 22 kişi hayatını kaybetti

Çin’in kuzeyinde bulunan Liaoning eyaletindeki bir restoranda yangın çıktı. 22 kişinin hayatını kaybettiği olayda üç kişinin de yaralandığı açıklandı.

Emniyet ‘jammer’ alamaz dedi: İşte jammer alan AKP’li belediye!

Emniyet Genel Müdürlüğü, Ekrem İmamoğlu’nun toplantı yaptığı otelde valizlerde jammer olduğunun belirlenmesi üzerine “Belediye başkanları ve belediyelerin frekans kesici kullanması Türk Ceza Kanu’na göre suçtur” açıklamasını yaptı. İşte jammer satın alan AKP’li belediye!

Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere duyurdu: Sırrı Süreyya Önder’in adı memleketinde yaşatılacak

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in adın kent merkezinde yapılacak yeni bir parka verilecek. Karar, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere tarafından duyuruldu.

Ankara’da gözaltına alınan öğrencilerin emniyet ifadeleri başladı: ‘İnsanlar sokaktan koparılmak isteniyor’

Ankara’da 25 Nisan Cuma günü tutuklu öğrencilerin ve siyasetçilerin serbest bırakılması amacıyla yapmak istedikleri yürüyüşe polisin sert müdahalesi sonrası gözaltına alınan 26 öğrencinin emniyet ifadeleri başladı.

Kars’ta güzelavrat otu yiyen 8 çocuk zehirledi

Kars’ta halk arasında, güzelavrat olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir