6 Şubat 2025

darendeHaber – Güncel ve Tarafsız Haberler

Ekonomiden teknolojiye, spordan magazine; darendeHaber’de objektif ve güncel haberlerle aydınlanın!

Türkiye’nin yanı başında: Yanardağ altın püskürtüyor

Atina Üniversitesi ve Yunan Deniz Araştırmaları Merkezi'nden bilim insanları, deniz yüzeyinin 500 metre altında gerçekleştirdikleri araştırmalarda, Kolumbo'nun jeotermal alanında dünyada benzeri görülmemiş nadir jeolojik süreçlerin meydana geldiğini ...

Atina Üniversitesi ve Yunan Deniz Araştırmaları Merkezi’nden bilim insanları, deniz yüzeyinin 500 metre altında gerçekleştirdikleri araştırmalarda, Kolumbo’nun jeotermal alanında dünyada benzeri görülmemiş nadir jeolojik süreçlerin meydana geldiğini tespit ettiler.

Araştırma ekibinin lideri, Maden Yatakları Profesörü Stefanos Kilias, “Scientific Reports” dergisinde yayımlanan çalışmalarında, yanardağın derinliklerinde “son derece etkili biyogeo-kimyasal metal birikim süreçlerinin” gerçekleştiğini belirtti.

Kolumbo’nun magmatik odası, yerkabuğunun 5 kilometre derinliğine kadar uzanıyor ve burada jeobiyoloji ve biyogeo-kimya gibi modern disiplinler arası bilimin öncüsü olan doğal süreçler gözlemleniyor. Altın, antimuan, talyum, gümüş, arsenik, cıva, çinko ve yüksek miktarda karbondioksit salınımının yanı sıra, alışılmadık davranışlar sergileyen mikroorganizmalar da bu süreçlerde önemli rol oynuyor.

Jeoloji Oşinografisi Profesörü Paraskevi Nomikou, yanardağın 504 metre derinliğindeki krater tabanında, %99 oranında karbondioksit salan çatlakların yanı sıra, altın, antimuan, gümüş ve talyum gibi metallerden oluşan “hidrotermal bacalar” bulunduğunu belirtti. Bu bacalar, Santorini kalderasında bulunmayan ve 5 metre yüksekliğe kadar ulaşabilen yapılar olarak dikkat çekiyor.

2006 yılından bu yana bu bacaların varlığı bilinse de, yapıldıkları kayaların özellikleri ancak 2011 ve 2012 yıllarında, Nomikou liderliğindeki ekip tarafından gerçekleştirilen araştırmalarla ortaya kondu. Bu araştırmalarda, su altı robotları kullanılarak bacalardan kaya örnekleri ve çatlaklardan çıkan gaz örnekleri toplandı.

Araştırmacılar, yanardağın tabanında ve 10 metre yukarısında hiçbir yaşam izi bulunmadığını, sadece turuncu-kırmızı renkte, demir oksitlerle karışık tuhaf bir mikrobiyal ekosistemin mevcut olduğunu gözlemlediler. Bu bölge, çatlaklardan çıkan ve sadece karbondioksitten oluşan kabarcıklarla kaplı, bu da Kolumbo’nun tabanını toksik bir göle dönüştürüyor.

Bilim insanları, bu bulguların, deniz tabanındaki metal yataklarının oluşum süreçlerine dair yeni bilgiler sunduğunu ve Kolumbo’nun, bu tür süreçlerin incelenmesi için benzersiz bir doğal laboratuvar olduğunu belirtiyorlar.