Piknik ve Açık Hava Etkinliklerinde Salmonella Tehlikesi
Medipol Sağlık Grubu tarafından yapılan açıklamaya göre, yaz aylarının vazgeçilmezi piknik ve açık hava etkinliklerinde besin zehirlenmelerine neden olan Salmonella bakterisi tehlikesi artıyor. Salmonella özellikle yaz aylarında gıda zehirlenmelerine sebep olan en yaygın bakteri olarak karşımıza çıkıyor. Bu virüs, basit hijyen kurallarının ihmal edilmesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, yapılan açıklamada Salmonella bakterisinin sıcaklıkların artmasıyla birlikte yaz aylarında daha sık görülen bir bakteri olduğunu vurgulayarak, “Salmonella, çoğunlukla bağırsak enfeksiyonlarına sebep olan 2 binden fazla alt türü bulunan bir bakteridir ve besin zehirlenmelerinde önemli bir rol oynamaktadır.” açıklamasında bulundu.
Salmonella bakterisinin bulaşma yolları konusunda konuşan Öztürk, “Sıcak ve nemli ortamları tercih eden bu bakteri, genellikle çürümüş veya yeterince pişirilmemiş besinlerde hızla çoğalır. Ağız yoluyla dışkıdan bulaşan bu bakteri, genellikle hayvanlar ve insan bağırsaklarında bulunur. Kontamine olmuş eller ve gıdalar aracılığıyla insanlara bulaşabilir. Enfeksiyon sonrasında belirtiler genellikle 2 ila 3 gün içinde ortaya çıkar.” şeklinde bilgi verdi.
Hastalarda genellikle bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın kramplarının görüldüğünü belirten Uzman Dr. Öztürk, “Bu belirtiler ortaya çıktığında, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Çoğu durumda hastalık belirtiler tamamen kaybolana kadar tedavi edilmeden kendiliğinden iyileşebilir, ancak özellikle bebekler, yaşlılar ve zayıf bağışıklık sistemine sahip kişilerde ciddi sıvı kaybı yaşanabilir ve hastaneye yatış gerekebilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Öztürk, piknik veya doğa etkinliklerinde kaynağı belirsiz sulardan içilmemesi gerektiğini vurgulayarak, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtaların tam olarak pişirilmeden tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Kişisel hijyenin bulaşmayı engellemede kritik öneme sahip olduğunu belirten Öztürk, “Eller yemek öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası her zaman su ve sabunla yıkanmalıdır. Çiğ etle sebze ve meyvelerin temasından kaçınılmalı, ayrı kesme tahtaları kullanılmalı ve buzdolabında gıdalar uygun koşullarda saklanmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Salmonella’nın evde de bulaşma riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Öztürk, “Çiğ eti kesilen tahtaları iyice temizlemeden sebze veya meyve doğranmamalıdır. Aksi takdirde evde de bakterinin yayılmasına zemin hazırlanabilir.” uyarısında bulundu. Sebzeler, meyveler, baharatlar ve atıştırmalıkların kontamine olabileceğini hatırlatan Öztürk, gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.