Uzmanlardan sıcak havalarda artan ‘Salmonella’ bakterisi uyarısı

Piknik ve Açık Hava Etkinliklerinde Salmonella Tehlikesi

Medipol Sağlık Grubu tarafından yapılan açıklamaya göre, yaz aylarının vazgeçilmezi piknik ve açık hava etkinliklerinde besin zehirlenmelerine neden olan Salmonella bakterisi tehlikesi artıyor. Salmonella özellikle yaz aylarında gıda zehirlenmelerine sebep olan en yaygın bakteri olarak karşımıza çıkıyor. Bu virüs, basit hijyen kurallarının ihmal edilmesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, yapılan açıklamada Salmonella bakterisinin sıcaklıkların artmasıyla birlikte yaz aylarında daha sık görülen bir bakteri olduğunu vurgulayarak, “Salmonella, çoğunlukla bağırsak enfeksiyonlarına sebep olan 2 binden fazla alt türü bulunan bir bakteridir ve besin zehirlenmelerinde önemli bir rol oynamaktadır.” açıklamasında bulundu.

Salmonella bakterisinin bulaşma yolları konusunda konuşan Öztürk, “Sıcak ve nemli ortamları tercih eden bu bakteri, genellikle çürümüş veya yeterince pişirilmemiş besinlerde hızla çoğalır. Ağız yoluyla dışkıdan bulaşan bu bakteri, genellikle hayvanlar ve insan bağırsaklarında bulunur. Kontamine olmuş eller ve gıdalar aracılığıyla insanlara bulaşabilir. Enfeksiyon sonrasında belirtiler genellikle 2 ila 3 gün içinde ortaya çıkar.” şeklinde bilgi verdi.

Hastalarda genellikle bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın kramplarının görüldüğünü belirten Uzman Dr. Öztürk, “Bu belirtiler ortaya çıktığında, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Çoğu durumda hastalık belirtiler tamamen kaybolana kadar tedavi edilmeden kendiliğinden iyileşebilir, ancak özellikle bebekler, yaşlılar ve zayıf bağışıklık sistemine sahip kişilerde ciddi sıvı kaybı yaşanabilir ve hastaneye yatış gerekebilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Öztürk, piknik veya doğa etkinliklerinde kaynağı belirsiz sulardan içilmemesi gerektiğini vurgulayarak, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtaların tam olarak pişirilmeden tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Kişisel hijyenin bulaşmayı engellemede kritik öneme sahip olduğunu belirten Öztürk, “Eller yemek öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası her zaman su ve sabunla yıkanmalıdır. Çiğ etle sebze ve meyvelerin temasından kaçınılmalı, ayrı kesme tahtaları kullanılmalı ve buzdolabında gıdalar uygun koşullarda saklanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Salmonella’nın evde de bulaşma riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Öztürk, “Çiğ eti kesilen tahtaları iyice temizlemeden sebze veya meyve doğranmamalıdır. Aksi takdirde evde de bakterinin yayılmasına zemin hazırlanabilir.” uyarısında bulundu. Sebzeler, meyveler, baharatlar ve atıştırmalıkların kontamine olabileceğini hatırlatan Öztürk, gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Türk kahvesi içen herkes bu hataya düşüyor!

Türk kahvesi, sadece bir içecek değil; sohbetlerin, misafirperverliğin ve geleneklerin ta kendisi. Ancak uzmanlar, pek çok kişinin bu keyifli alışkanlık sırasında farkında olmadan büyük bir hataya düştüğünü belirtiyor. Üstelik bu hata, uzun vadede sağlığınızı olumsuz etkileyebilir!

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.