Zirai don felaketinde çiftçiye rekor tazminat ödenecek

Tarım Bakanlığı, Zirai Don Felaketinin Zararlarını Gidermek İçin Harekete Geçti

Türkiye tarihinin en büyük ‘zirai don felaketi’ olarak adlandırılan afetin yaralarını iyileştirmek amacıyla 34 farklı ilde önemli adımlar atıldı. Bu felaket sonucunda 16 farklı meyve türü zarar gördü. Tarım Bakanlığı ekipleri, felaketin boyutlarını belirlemek adına sahada titiz bir çalışma yürütüyor. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, zararın nihai boyutu hakkında net bilgilerin 1 ay içerisinde ortaya çıkması bekleniyor. Bugüne kadar elde edilen verilere göre, kayısı üretiminde yüzde 90’a varan, üzüm ve fındık üretiminde ise yüzde 50’nin üzerinde kayıp yaşandığı öngörülüyor.

Sigorta Poliçeleri ile Zararlar Karşılanacak

Zirai don felaketi, 1 Şubat – 14 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen olaylar kapsamında değerlendirildi. Tarım sigortası yaptıran üreticilere, sigorta poliçeleri kapsamında zararlarını karşılayacak ödemeler yapılacak. TARSİM ekipleri, hasar tespitleri ve ekspertiz raporları konusunda hızla harekete geçerek, zarar ödemelerini gerçekleştirecek. Sigorta yaptıran çiftçiler, yaşadıkları zarar oranı doğrultusunda tazminat alabilecekler. TARSİM verilerine göre, sigorta kapsamında olan ürünlerde zarar oranı şu şekilde belirlendi: üzümde yüzde 54, kayısıda yüzde 28, fındıkta yüzde 22 ve elma üretiminde yüzde 25.

Çiftçilere Destek Olunacak

Tarım sigortası bulunmayan çiftçilerin de bu süreçte yalnız bırakılmayacağı belirtildi. Don paket sigortası yaptırmamış ancak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilere zarar gören mahsullerinin karşılanması adına destek verilecek. Bu üreticilerin bu dönemde yaptıkları harcamalar, don hasar oranları dikkate alınarak hesaplanacak ve belirli bir miktar destek olarak kendilerine ödenecek. Örneğin, bir çiftçi 1.000 TL harcama yaptıysa ve yaşadığı zarar yüzde 100 ise, Tarım Bakanlığı tarafından yapılan 1.000 TL’lik ödeme tamamlanacak. Eğer zarar oranı yüzde 50 ise, çiftçiye 1.000 TL’lik harcamasının yarısı, yani 500 TL devlet tarafından karşılanacak.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Related Posts

Bulgaristan’da euroya geçiş öncesi konut fiyatları hızla artıyor

Euroya geçiş süreci ve düşük faiz oranları, Bulgaristan’da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep oldu.

Avustralya hükümetinden ücretsiz sağlık yardım hattı

Avustralya’nın İşçi Partisi hükümeti, 3 Mayıs’ta yapılacak genel seçimleri kazanması halinde, hayat pahalılığının temel sorun olacağı ülkenin evrensel sağlık sistemini ücretsiz tıbbi danışma hattı ve tele sağlık hizmetiyle güçlendirme sözü verdi.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Bakan Yumaklı: Hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hububat alanlarında ÇKS kayıtlarına göre; bir önceki yıla göre 2,7 milyon dekar artış ve tüm tarım alanlarında 4 milyon dekar artış tahmin ediyoruz. 3 yıllık açıkladığımız üretim planlaması sonunda ise hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir